Condensul
In ciuda utilizarii unor sisteme performante de tamplarie pvc sau aluminiu, unii beneficiari reclama aparitia fenomenului de condens, mai ales iarna. O analiza a situatiei presupune identificarea initiala a cauzelor, care pot fi datorate proiectarii, executiei, exploatarii sau intretinerii improprii. Lipsa competentei in alegerea ferestrelor potrivite (mai ales in functie de pozitionarea acestora in planul fatadei) face inutil efortul beneficiarului de a evita consecintele. Executia necorespunzatoare a tamplariei, coroborata cu utilizarea incorecta , pot genera, de asemenea , formarea de condens. Totodata , la ferestrele fabricate cu profile de aluminiu fara bariera termica si amplasate la exteriorul cladirilor, fenomenul de condensare a vaporilor de apa este inevitabil.
Astfel , un metru cub de aer contine , la o temperature de 0 grade celsius , 5 centimetri cubi de vapori de apa . Daca spatiul este incalzit , cantitatea de apa din aer se majoreaza ( 17 grame la 20 grade Celsius si 30 grame la 30 grade Celsius). In cazul in care aerul devine saturat (avand umiditate relative de 100 % ) nu mai are capacitatea de a retine vapori.
De exemplu, intr-o incapere cu o suprafata de 15 mp si o inaltime de 2,5 m ( cu un volum de 38 mc), la o temperature de 23 grade Celsius si o umiditate relativa de 100% in aer se afla aproximativ un litru de apa , sub forma de vapori invizibili. Daca in timpul noptii temperatura scade cu cateva grade Celsius , o parte din vapori se condenseaza pe suprafata geamului sau a cercevelelor / tocurilor.
Fenomenul poate sa apara atunci cand umiditatea relativa a aerului este ridicata, iar temperature ferestrelor scazuta. Din ratiuni ce tin de confort si de protectia sanatatii la temperature optima a camerei (23 grade Celsius) acest indicator trebuie sa fie cuprins intre 40% si 70% . Condensul incepe de la marginea vitrajului , unde pot exista zone etansate necorespunzator, iar circulatia aerului este impiedicata de prezenta unui glaf prea lat situat in zona radiatorului. Deasemenea , in cazul montajului ferestrelor spre partea interioara a peretelui, circulatia curentilor de aer cald este scazuta , iar suprafetele geamului raman neincalzite. In cazul in care interstitiile dintre cercevea si rama sau intre vitraj si bagheta – distantier sunt prea mari , exista posibilitatea scaderii temperaturii ansamblului sub pragul punctului de roua.
Pentru a contribui la evitarea aparitiei condensului, termopanul din fereastra pvc ar trebui sa aiba ca sticla din interiorul camerei de tip LowE.